✔Aparatul de vâslit face parte din categoria aparatelor de fitness și mai este numit și ergometru sau aparat de ramat.
✔Indiferent de numele sub care îl întâlnești, acesta are în general un design foarte simplu și simulează cu succes mișcarea de vâslire.
✔În funcție de tipul de rezistență folosit, acesta poate fi cu piston, magnetic, cu rezistență la aer sau cu rezistență la apă.

Incredibil sau nu, primul aparat de vâslit a aparut în secolul 4 IHr, atunci când un amiral din Atena a căutat metode suplimentare prin care să îi mențină pe soldați în formă. Astfel, acesta a dat ordin să se construiască pe uscat un dispozitiv la care să se poată atașa vâslele folosite în mod obișnuit în larg. În acest fel, novicii se puteau antrena în mod corespunzător înainte de a pleca pe apă.

Mult mai târziu, în anul 1872, americanul W.B Curtis a patentat un aparat hidraulic de vâslit, iar pe la 1900 a apărut și o variantă pneumatică a acestui tip de aparat.

Ulterior, în 1995, după zeci de ani ani de evoluție și perfecționări din partea mai multor producători, un inginer olandez, Casper Rekers, a patentat un nou model de aparat de vâslit, așa cum îl cunoaștem în ziua de azi.

Tipuri de aparate de vâslit

Aceste aparate se împart în mai multe categorii, în funcție de tipul de rezistență folosit, dar și în funcție de tipul de vâslit, astfel:

În funcție de sistemul de tragere (tipul de vâslit)

1. Aparat de vâslit cu sistem de tragere scandinav (sau latin)

Are în general două mânere dispuse lateral și simulează cel mai bine mișcarea pe care ai executa-o dacă te-ai afla într-o ambarcațiune cu vâsle. Însă pentru că este destul de dificil de stăpânit mișcarea corectă (mai ales dacă nu ai mai vâslit niciodată) și pentru că majoritatea modelelor de acest fel sunt destul de costisitoare, acest tip de aparat nu este foarte popular printre pasionații de mișcare.

2. Aparat de vâslit cu sistem central de tragere

Este foarte popular și poate fi utilizat cu succes atât în sala de fitness cât și în confortul propriei case. Deoarece presupune efectuarea unei mișcări de tragere simetrică și cursivă, este mult mai ușor să te concentrezi asupra execuției corecte și a poziției optime a corpului, astfel încât antrenamentul să fie nu doar confortabil, ci și eficient.

În funcție de tipul de rezistență

1. Aparat de vâslit cu rezistență hidraulică (cu piston)

Este unul dintre cele mai accesibile aparate, din punct de vedere al prețului, și este preferat de cei care se antrenează acasă deoarece este mic, compact (unele modele se pot chiar plia), și nu ocupă prea mult spațiu.

Acesta funcționează cu ajutorul unor cilindri hidraulici care, din păcate, odată cu trecerea timpului și a utilizării frecvente, se defectează destul de ușor. În plus, gradul de rezistență este destul de greu de ajustat.

Cu toate acestea, având în vedere prețul rezonabil și dimensiunile reduse, aparatul de vâslit cu rezistență hidraulică este destul de popular.

2. Aparat de vâslit cu rezistență magnetică

Acest tip de aparat are un ansamblu de roți localizat în partea din față și funcționează în mod similar cu aparatele de vâslit cu rezistență la aer (descrise mai jos), cu excepția faptului că utilizează magneți pentru a crea rezistență atunci când roata se învârte.

Deși mai costisitor decât tipul precedent, acesta este foarte confortabil, ușor de manevrat și destul de silențios în timpul utilizării. Așadar, este perfect pentru antrenamentele de acasă, căci nu îți vei deranja vecinii sau membrii familiei atunci când te antrenezi.

3. Aparat de vâslit cu rezistență la aer

Aceste aparate folosesc o roată care se învârte împotriva forței vântului, pentru a crea rezistența. Astfel, la fiecare mișcare de vâslire, energia este transferată roții conectate, care începe să se învârtă în direcția opusă.

Deși sunt cam zgomotoase, aceste aparate oferă un antrenament plăcut și intuitiv, căci gradul de rezistență se schimbă în funcție de viteza și intensitatea cu care "vâslești". În plus, ventilatorul cu care sunt dotate aceste aparate va răcori și aerul din jurul tău și îți va face antrenamentele mai plăcute.

Având în vedere faptul că sunt destul de gălăgioase și cu dimensiuni mai mari față de aparatele de vâslit amintite anterior, acest tip de aparat de vâslit este recomandat mai degrabă pentru sălile de fitness.

4. Aparat de vâslit cu rezistență la apă

De departe cel mai bun tip de aparat de vâslit, care te va face să simți că chiar vâslești, având în vedere sistemul cu apă și palete pe care îl folosește. În plus, acesta va opune rezistență la fiecare mișcare, exact ca atunci când vâslești, fără să fii nevoit să apeși vreun buton sau să faci alte reglaje.

Deși sunt destul de silențioase, aceste aparate sunt extrem de voluminoase și nu sunt potrivite pentru antrenamentele la domiciliu. În plus, acestea sunt destul de scumpe, deci, cel mai probabil le vei întâlni în sălile de fitness moderne, din orașele mai mari.


Componentele aparatului de vâslit

1. Scaunul

Reprezintă o componentă importantă a aparatului de vâslit, având în vedere că de stabilitatea acestuia depinde și corectitudinea exercițiilor efectuate. În plus, acesta trebuie să alunece ușor pe șină, astfel încât să nu fii nevoit să depui mai mult efort decât cel impus de rezistența setată.

În ceea ce privește dimensiunile ideale ale acestuia, scaunul nu trebuie să fie nici prea mare, să aluneci din el, dar nici prea mic, deoarece riști să te accidentezi sau să simți un disconfort pe toată durata antrenamentului. Scaunul ideal trebuie să fie suficient de mare pentru a-ți asigura o poziție confortabilă.

2. Șina de rulare

O altă componentă extrem de importantă a aparatului de vâslit, șina, trebuie să fie confecționată dintr-un material rezistent, de calitate, astfel încât să reziste în urma utilizării intense. Acestea sunt confecționate de obicei din metal, însă pe piață există și opțiunea celor din lemn (de regula la aparatele de vaslit cu rezistență la apă).

Un aspect important de care trebuie să ții cont dacă vrei să îți cumperi un aparat de vâslit este dimensiunea șinei de rulare. Aceasta trebuie să fie suficient de lungă, astfel încât să îți asigure o postură corectă în repaus: picioarele întinse, însă cu genunchii ușor flexați.

3. Mânerul/Mânerele

Desi majoritatea aparatelor de vaslit are un singur mâner, dispus central, există și aparate cu două mânere, dispuse lateral. Un cablu sau un lanț leagă apoi mânerul de sistemul de rezistență. Este important ca înaintea fiecărui antrenament să verifici integritatea acestui lant.

4. Suporturile pentru picioare

În general, suportul pentru picioare este ajustabil, astfel incat sa fie potrivit pentru mai multe mărimi. Dacă aparatul de vâslit pe care vrei să il cumperi nu are suporturile de picioare (pedalele) ajustabile, verifica dacă acestea ți se potrivesc.

Un accesoriu util cu care ar trebuie să fie echipate aceste suporturi sunt curelele de prindere, astfel incat sa iti poti fixa mai bine talpile pe suport.

5. Consolă LCD

Acum chiar și modelele mai ieftine de aparate de vâslit sunt dotate cu un ecran LCD pe care sunt afisate minim ritmul cardiac, caloriile consumate, cadenta, etc.

Modelele mai avansate insa, au un ecran mai mare, pe care sunt afișați mai mulți parametri, precum și mai multe tipuri de antrenament pre-setate. Astfel, pe acestea pot fi afișate detalii precum: programul ales, numărul de vâsliri, tipul de exercițiu executat, numărul de calorii arse, timpul petrecut într-o sesiune, ritmul cardiac etc.

De asemenea, trebuie să știi că poți opta pentru aparate care îți permit să exporți toate informațiile despre antrenament într-o bază de date sau pe alt dispozitiv, precum și să te conectezi la o aplicație de fitness.


Utilizarea corectă a aparatului de vâslit

Pentru a obține cele mai bune rezultate în urma utilizării aparatului de vâslit, este important să îl folosești în mod corespunzător.

Iată, așadar, câteva indicații cu privire la utilizarea corectă a aparatului de vâslit:

1. Nu folosi o priză prea strânsă

Poți apuca mânerele aparatului suficient de strâns pentru a-ți asigura o priză bună (priza corectă este cea cu interiorul palmelor în jos), însă nu exagera. Cu cât strângi mai tare, cu atât brațele îți vor obosi mai repede și îți vei răni palmele. În plus, execuția mișcării va lăsa de dorit, iar rezultatele vor întârzia să apară.

2. Trage în spate, nu în sus

Dacă în timpul exercițiului simți că te ridici din scaun sau că nu ai stabilitate prea mare, înseamnă că nu execuți corect mișcarea de vâslit. Astfel, ar trebui să împingi în spate, nu în sus.

Oricât de ciudat ar suna asta, pentru a mai scădea din dificultatea mișcarii, poți avea tendința să trișezi și să te ridici mai mult decât să împingi corect scaunul către în spate. Fii atent la poziția corpului și corectează orice postură în care nu te simți confortabil sau în care mușchii nu sunt implicați suficient.

3. Nu lăsa șezutul să facă toată treaba

Când împingi scaunul în spate, nu lăsa șezutul să plece singur. Folosește-te și de mușchii picioarelor, ai spatelui și ai trunchiului pentru a executa mișcarea.

Cum știi dacă faci bine ce faci? În primul rând, unghiul spatelui nu ar trebui să se modifice în acest punct. În al doilea rând, nu vei simți o presiune prea mare în mușchii glutei și prea puțină în picioare și trunchi, ci efortul va fi susținut în mod egal de toate grupele musculare amintite mai sus. Pentru rezultate maxime, corectează-ți rapid poziția atunci când sesizezi o problemă.

4. Menține o postură corectă a corpului

Împinge pieptul înainte, ține spatele drept pe toata durata exercițiului și ai grijă să nu lași umerii sau capul în jos. Menține o postură corectă, dar relaxată.


Beneficiile exercițiilor la aparatul de vâslit

Exercițiile la acest tip de aparat te ajută nu doar să scapi de kilogramele în plus, ci și să îți tonifiezi musculatura și să menții o stare bună de sănătate a organismului. Dar, iată mai multe detalii cu privire la beneficiile vâslitului, în cele ce urmează:

1. Te ajută să slăbești

Antrenamentele la aparatul de vâslit sunt extrem de eficiente atunci când vine vorba de lupta cu kilogramele în plus. Astfel, după 30 de minute de vâslit poți arde în jur de 500 de calorii, în funcție de intensitatea cu care lucrezi, adică mult mai mult decat ai obține pe o bicicletă sau pe o bandă de alergat (aprox. 300 de calorii, in functie de greutatea ta, intensitatea antrenamentului, etc.).

2. Îmbunătățește rezistența și sănătatea inimii

Indiferent de varsta pe care o ai, antrenamentele cardio sunt esențiale pentru menținerea unei stări optime de sănătate, atât a inimii cât și a întregului organism. Mișcarea amplă a vâslitului întărește mușchii inimii deoarece implică o mișcare ritmică și continuă a brațelor ce accelerează circulația sângelui și mărește pulsul.

3. Prietenos cu articulațiile

Spre deosebire de alergatul pe bandă, de exemplu, exercițiile la aparatul de vâslit sunt mai blânde cu articulațiile, iar riscul de accidentare este foarte scăzut, ceea ce înseamnă că acest tip de mișcare este foarte potrivit pentru persoanele care suferă de osteoporoză, artrită și alte dureri articulare.


Precauții în utilizarea aparatului de vâslit

Dacă ți-ai cumpărat un astfel de aparat pentru acasă este important să citești bine manualul de instrucțiuni înainte de a începe să te antrenezi, mai ales dacă nu ai mai folosit niciodată un aparat de vâslit. De asemenea, ai grijă ca aparatul să fie montat, întreținut și folosit într-un mod corect astfel încât să te bucuri de el cât mai mult timp, dar și să te ferești de accidentări.

În plus, înainte de a începe un anumit program de antrenament, indiferent dacă acasă ori la sala de fitness, este recomandat să vă consultați cu medicul, pentru a stabili dacă starea de sănătate îți pemite să faci acest lucru ori dacă ar trebui să îți iei câteva măsuri de precauție.

Dacă, în timp ce te antrenezi, începi să te simți rău (durere în piept, puls neregular, dureri de capt, amețeli, grețuri, etc.), este recomandat să te oprești, să iei o pauză sau să ceri ajutor dacă situația se agravează.

Nu purta niciodată îmbrăcăminte largă sau altfel de pantofi decât sport atunci când lucrezi pe aparatul de vâslit, căci riști să te agăți în părțile mobile ale acestuia și să te accidentezi.

Verifică în mod periodic integritatea aparatului de vâslit. Dacă observi șuruburi sau nituri desprinse ori slăbite, este recomandat să nu mai folosești aparatul până când nu îl repari.

Nu uita să te încălzești înainte de începerea unui antrenament pe aparatul de vâslit și să te hidratezi în mod corespunzător.


Sfaturi cu privire la întreținerea aparatului de vâslit

La fel ca în cazul oricărui aparat de exerciții, aparatele de vâslit au nevoie de întreținere periodică, atfel încât să previi apariția defecțiunilor majore.

Iată câteva sfaturi generale care te vor ajuta să ai mai multă grijă de aparatul tău de vâslit:

1. Asează un covor sub aparat, pentru a adauga un plus de stabilitate, dar și pentru a proteja podeaua de zgârieturi.
2. Persoanele care depășesc limita de greutate impusă de producător nu ar trebui să îți folosească aparatul, din motive lesne de înțeles.
3. Ferește aparatul de umezeală, indiferent dacă este confecționat din lemn sau metal. Șterge mereu scaunul (și celelalte părți atinse de umezeală și transpirație) după utilizare.
4. Șterge aparatul de praf, în mod periodic. Folosește un spray cu aer pentru a îndepărta praful și alte impurități de pe zonele mai greu accesibile.
5. Dacă aparatul necesită lubrifiere, execută această operațiune conform indicațiilor producătorului, după calendarul indicat în manualul de utilizare.
6. În cazul aparatului de vâslit cu apă, respectă indicațiile producătorului cu privire la utilizarea tabletelor de purificare a apei și la frecventa de golire și reumplere a rezervorului.
7. Verifică și strânge în mod periodic șuruburile desfăcute, precum și integritatea cablurilor și a corzilor, mânerelor, etc.

Acestea fiind spuse, iată că aparatul de vâslit merită din plin popularitatea de care se bucură în ultimii ani. Este un aparat compact și ușor de folosit, dar care dă rezultate foarte bune atât pentru cei care vor să scape de câteva kilograme în plus, cât și pentru cei care visează la o masă musculară mai bine definită sau o mai mare rezistență la efort.