✔AMRAP este un acronim de care au început să audă din ce în ce mai mulți oameni, indiferent dacă merg la sala de fitness sau fac sport acasă sau în aer liber.
✔Acronimul se referă la un format de antrenament ce își are originea în sălile de CrossFit. Însă nu este cazul să practici CrossFit pentru a putea integra acest tip de antrenament în rutina ta de fitness, deoarece AMRAP poate fi inclus în orice antrenament fără a necesita efectuarea exercițiilor la intensitatea ridicată specifică CrossFit.

AMRAP se referă la expresia „As Many Reps (or Rounds) as Possible”, ceea ce înseamnă „Cât mai multe repetări (sau runde) posibil”. Așa cum poți deduce din această expresie, AMRAP înseamnă să executăm unul sau mai multe exerciții, de cât mai multe ori posibil, într-o perioadă fixă de timp.

Un antrenament AMRAP pentru începători va dura între 5 și 15 minute, în timp ce persoanele cu un nivel de fitness foarte bun pot menține ritmul AMRAP chiar și timp de 60 de minute, cu odihnă minimă. Ceea ce trebuie să reținem este că AMRAP este flexibil și, de aceea, poate fi adaptat oricărui nivel de fitness.

Cel mai adesea, AMRAP presupune efectuarea a mai multor exerciții – de obicei, cu propria greutate corporală – concentrându-te atât pe viteză cât și pe efectuarea corectă a exercițiilor. Cu alte cuvinte, într-un antrenament AMRAP nu vei sacrifica niciodată calitatea exercițiilor pentru viteză, nu numai deoarece te poți răni, ci și pentru că beneficiile nu vor fi atât de mari dacă faci exercițiile incorect.

Cum beneficiem de pe urma antrenamentelor AMRAP?

Pe lângă faptul că este extrem de accesibil, AMRAP are și alte beneficii importante, printre care:

1. Poate fi aplicat oricărui exercițiu

Așa cum am spus mai sus, AMRAP este folosit, adesea, în antrenamente ce presupun exerciții cu greutatea corporală. Acest lucru ne poate face să ne gândim, în mod automat, la exerciții populare precum flotările, burpees, genuflexiunile etc. Însă AMRAP nu este limitat la acest tip de exerciții. Dacă îți place să ridici greutăți, să alergi în viteză, sau să sari cât de sus posibil, poți folosi AMRAP indiferent de tipul de mișcare preferat.

2. Face mai distractive antrenamentele cardio

Dacă antrenamentele cardio clasice te plictisesc, AMRAP îți poate aduce mai multă varietate în antrenamente. Într-un antrenament de acest tip va trebui să navighezi o serie de exerciții diferite, găsind echilibrul perfect între efortul fizic și atenția la efectuarea corectă a mișcărilor.

Spre exemplu, un antrenament ce include 2 minute pe aparatul de vâslit, 3 minute de pedalat, 2 minute de ridicat greutăți și 3 minute de mers pe banda de alergat, repetate timp de 10-15 minute, îți va ridica pulsul dar îți va ține și mintea ocupată.

3. Te ajută să devii mai puternic

Este simplu: dacă utilizezi greutăți în antrenamentele AMRAP, îți vei crește, cu siguranță, forța fizică. Ai grijă, însă, la combinația potențial periculoasă reprezentată de exercițiile efectuate rapid, cu greutăți mari. Pentru a evita accidentările, este recomandat să repeți orice exercițiu nou la o intensitate controlabilă, până când te obișnuiești cu mișcările, și apoi să îl încorporezi într-un antrenament de tip AMRAP.

4. Ajută la urmărirea progresului

AMRAP este și o metodă eficientă de a-ți urmări progresul. Chiar dacă nu faci aceleași exerciții de fiecare dată când faci sport, vei putea să estimezi cum evoluezi ca nivel de fitness dacă îți notezi, ocazional, câte repetări ale unui set de exerciții poți face și compari, ulterior, notițele.