✔Exercitiile de tip Pilates au devenit în timp cunoscute (și accesibile) și publicului larg.
✔Printre principiile de bază ale Pilates-ului se numără controlul respirației și al mișcărilor corpului, precum și o precizie crescută în timpul exercițiilor.
✔Exercițiile de tip Pilates îmbunătățesc postura corpului, întăresc și tonifiază mușchii, fără a crea dezechilibre în organism.
✔Acest gen de antrenament poate fi practicat chiar și de către persoanele ce au suferit anumite accidentări, de cele care suferă de dureri de spate, precum și de către femeile însărcinate.

Antrenamentele de tip Pilates sunt de mult timp cunoscute și practicate de vedetele din întreaga lume, însă în ultimii ani au început să fie încercate și de către oamenii obișnuiți. Odată ce li s-a constatat eficiența, tot mai multe săli de fitness ori antrenori personali au creat clase speciale de Pilates la care aderă tot mai mulți iubitori de mișcare.

Înainte de a le descrie beneficiile însă, trebuie să vedem când și unde anume au apărut aceste exerciții-minune.


Istoria Pilates-ului

Exercițiile de tip Pilates au fost puse la punct de către un specialist german în fitness, pe nume Joseph Pilates, la începutul secolului 20.

Împins de dorința de a-și depăși slăbiciunea fizică (în copilărie acesta suferise de rahitism, astm, reumatism), Pilates a început să studieze conceptele grecilor și romanilor în ceea ce rivește echilibrul dintre corp și minte și rolul pe care îl au exercițiile fizice în atingerea echilibrului dintre cele două părți esențiale ale omului.

În timpul Primului Război Mondial, Joseph Pilates a fost închis într-un lagar, loc în care a început să îi învețe și pe alții antrenamentul pus la punct de el (în special pe cei răniți sau suferinzi de anumite dizabilități).

După finalizarea războiului acesta fost invitat să-i antreneze chiar și pe soldații nemți însă a refuzat oferta, alegând să părăsească țara și să emigreze în America. Aici și-a continuat studiile privind fitness-ul și a deschis propriul studio pentru practicarea exercițiilor dezvoltate de el.

Printre clienții acestui studio s-au numărat nume mari ale vremii, dar mai ales dansatori, primii care au înțeles beneficiile acestui tip de exerciții în ceea ce privește flexibilitatea, coordonarea, mobilitatea, etc.


Principii de bază ale antrenamentelor Pilates

În mare, aceste exerciții sunt o combinație de yoga, exerciții de stretching și fitness, menite de a găsi echilibrul între fizic și psihic. Așa cum spuneam și la început însă, exercițiile Pilates au la bază o serie de principii ce trebuie respectate și fără de care nu s-ar mai putea spune că sunt exerciții Pilates.

1. Postură

Înainte de a începe practicarea oricărui exercițiu de tip Pilates, trebuie să te asiguri că ai cea mai bună postură a corpului. Evident, acest lucru ți-l poate indica doar instructorul (sau cineva care stăpânește foarte bine principiile acestui tip de antrenament), deci nu e o idee bună să te apuci de Pilates de capul tău.

2. Concentrare și respirație

În timpul fiecărui exercițiu, practicantul trebuie să fie perfect conștient de mișcarea pe care o face, astfel încât să targeteze chiar și cei mai mici mușchi din corp.

Respirația trebuie să fie de asemenea controlată în timpul exercițiilor Pilates. În afară de faptul că te ajută să te concentrezi mai bine, atenția sporită acordată respirației joacă un rol important și în controlarea mușchilor diafragmei, esențiali în stabilitatea corpului.

3. Control și precizie

În strânsă legătură cu cele de mai sus, acest principiu presupune ca în timpul exercițiilor să acorzi o atenție sporită execuției. Trebuie să fii atent și să îți controlezi fiecare mușchi în parte, astel încât mișcările să fie cât mai corect executate.


Beneficii Pilates

Exercițiile Pilates aduc nenumarate beneficii celor care le practică, însă cele mai importante sunt următoarele:

  • O mai bună coordonare a mișcărilor corpului;

  • O postură mai bună;

  • Scăderea presiunii resimțite în zona coloanei vertebrale;

  • Creșterea flexibilității și mobilității;

  • O stare de bună-dispoziție și relaxare;

  • Tonifierea egală a mușchilor corpului.


În concluzie, antrenamentele de tip Pilates sunt un sistem de exerciții complexe care te pot ajuta să îți întărești corpul, să îți îmbunătățești postura și flexibilitatea, dar și să atingi starea de bună-dispoziție mult visată.