✔Pentru orice atlet – inclusiv pentru alergători – alimentația este foarte importantă, iar internetul abundă de sfaturi despre ce să mâncăm pentru a avea o bună performanță sportivă.
✔O atenție deosebită trebuie acordată, totodată, acelor alimente de care ar trebui să ne ferim înainte de o alergare – legume precum fasolea, broccoli, și varza, dar și anumite lactate pot dăuna performanței, anduranței, și motivației tale.

Inainte de o alergare, o masă ce conține alimentele potrivite ne poate crește forța fizică, viteza, dar și ritmul în care ne recuperăm după efort. Dar, dacă mâncăm alimentele nepotrivite, nu numai că nu vom avea rezultatele așteptate, ci chiar putem avea simptome neplăcute precum greața și crampele.

Dacă mănânci cu puțin timp înainte de a alerga, o combinație de carbohidrați cu eliberare rapidă și carbohidrați cu eliberare lentă va asigura un bun nivel de energie pe parcursul unei curse lungi sau de intensitate ridicată, indiferent dacă alergi afară sau pe banda de alergat.

Dacă mănânci cu câteva ore bune înainte de alergare, include în masa ta și proteine și grăsimi sănătoase. Așa cum probabil ți-ai dat seama, perioada dintre momentul mesei și alergare contează. Cu cât această perioadă este mai scurtă, trebuie să reduci din alimentele ce conțin grăsimi, fibre, și proteină, și să te concentrezi pe carbohidrați. Dar care sunt, mai exact, alimentele de care ar trebui să stăm deoparte în special? Să le luăm pe rând:

1. Leguminoasele

Fasolea, mazărea, năutul, lintea, soia sunt printre cele mai frecvent consumate leguminoase. Sunt bogate în fibre și carbohidrați complecși însă, consumate cu mai puțin de o oră înainte de alergare, pot cauza probleme digestive.

2. Lactatele

Chiar dacă reprezintă o sursă bună de proteine, în general, lactatele pot fi dificil de digerat. Cu toate acestea, nu toate lactatele se vor comporta la fel în organism. Iaurtul cu un procent mai scăzut de grăsime va fi o gustare mai bună înainte de alergare decât un sandviș cu brânză, care va avea întotdeauna grăsimi saturate într-o proporție mai mare.

3. Dulciurile și băuturile carbogazoase

Alimentele cu mult zahăr îți pot oferi energie pentru scurt timp dar pot cauza scăderea bruscă a nivelului glucozei din sânge și, implicit, a nivelului tău de energie. Dacă ai nevoie de mai multă energie înainte de a pleca la alergat, încearcă să mănânci un iaurt sau un fruct, sau să bei un suc natural de fructe.

4. Alimentele picante și cele bogate în grăsimi saturate

Alimentele picante nu sunt recomandate înainte de o alergare deoarece îți pot cauza disconfort în tractul digestiv. De asemenea, îți vor crește senzația de sete, și nu este recomandat să alergi după ce ai băut foarte multe lichide.

De asemenea, dacă ai ocazia să mănânci doar cu 15-20 de minute înainte de o alergare, evită grăsimile saturate precum cele pe care le găsim în unt și bacon. Acestea îți pot produce disconfort abdominal, reducând considerabil șansele să termini sesiunea de alergat pe care ți-ai propus-o. Așa cum spuneam mai sus, este mai bine să optezi pentru un fruct mai bogat în zahăr. Dacă nu ai fructe la îndemână vei avea aceleași beneficii și de urma unei lingurițe cu miere.

În încheiere, este de menționat faptul că această listă nu este una exhaustivă. Este posibil să ai o toleranță mai mare decât media pentru alimentele din listă dar și o sensibilitate crescută la alte alimente, pe care nu le-am menționat mai sus. De aceea, este bine să te ghidezi și după experiența proprie cu alimentația înainte de alergat.