✔Indiferent că ești începător sau nu, când vine vorba de alergare trebuie să respecți o conduită care îți poate face viața mai ușoară.
✔Printre sfaturile cele mai importante pe care să le urmezi se numără efectuarea obligatorie a exercițiilor de stretching și încălzire înainte și după o sesiune de alergat, adoptarea unui stil de viață sănătos, precum și păstrarea unei gândiri pozitive.

Vrei să te apuci de alergat, dar nu știi exact ce și cum să faci? Iată câteva sfaturi care te vor ajuta la început de drum:

1. Aleargă zilnic

Perseverența este o calitate ce nu trebuie să lipsească din niciun sport. Fără perseverență nu vei reuși să evoluezi, așa că încearcă să ieși la alergat în fiecare zi, indiferent de cât de ocupat (crezi că) ești.


2. Nu sări peste încălzire și stretching

Fiind la început de drum este foarte important să urmezi pașii corecți atunci când vine vorba de antrenamente. Este bine să începi cu câteva minute de încălzire, apoi să treci la alergarea ușoară. La final, înainte să te oprești complet din activitatea fizică, fă o serie de exerciții de întindere.


3. Mergi la competiții de gen

Chiar dacă ești un atlet amator, te poți înscrie la tot felul de competiții (chiar și unele caritabile), pentru a-ți testa limitele. Astfel, vei căpăta mai multă experință și o condiție fizică mai bună, atuuri care te vor ajuta să evoluezi pe drumul stabilit.


4. Cumpără-ți echipament de calitate

Nimic nu strică mai tare cheful de alergat decât o pereche de pantofi incomozi, care te strâng din toate părțile. Investește în încălțări și haine de calitate, care îți lasă pielea să respire și nu doar că te vei simți mai confortabil, dar vei evita și riscul de a te accidenta.

De asemenea, și în ceea ce privește hainele trebuie să fii atent. Folosește îmbrăcăminte special creată pentru alergători, căci este mult mai comodă și mai ușoară.


5. Adoptă un stil de viață sănătos

Asta nu înseamnă doar să ai o alimentație echilibrată, ci și să te odihnești suficient, să renunți la alcool și la fumat și, eventual, la viața de noapte (cel puțin înainte de a participa la o competiție).


6. Antrenează-te în mod inteligent

Pentru a deveni mai puternic, organismul tău are nevoie de timp pentru recuperare. Pentru a evita suprasolicitarea, combină zilele cu sesiuni de alergare dificile cu zile mai ușoare și evită să îți forțezi corpul atunci când simți că chiar ai nevoie de o pauză.


7. Rămâi motivat

Poate fi destul de greu să menții un anumit program de alergare, în special dacă ești o persoană foarte ocupată. Evită să cazi pradă tentației de a renunța încercând să găsești un factor motivațional, cum ar fi un răsfăț la sfârșit de săptămână, un partener de alergare, etc.

În afară de toate aceste sfaturi, însă, trebuie să ții cont de faptul că pentru a evolua ca alergător și pentru a-ți atinge obiectivele nu ai de făcut decât un singur lucru: să ieși la alergat!