✔Respectarea regulilor scrise sau nescrise în materie de yoga te va aduce mai aproape de atingerea țelului propus.
✔Fie că ești începător sau deja un as în ceea ce privește practicarea yoga, ar trebui să știi că există un cod de etichetă în sala de curs.

Indiferent care este motivul pentru care ai ales să practici yoga (strict fizic sau și spiritual), atunci când mergi la un astfel de curs ar trebui să știi că ai de respectat câteva reguli, chiar dacă acestea nu sunt afișate nicăieri.

1. Vino la timp

Mai ales dacă este primul curs la care participi, ar trebui să faci tot posibilul să ajungi la ora stabilită, dacă nu chiar mai devreme, pentru a te mai pune la punct cu unele detalii. În plus, dacă vii mai devreme, ai tot timpul să îți alegi un loc și să îți așezi toate accesoriile (fie că vii cu ele de acasă, fie că le găsești în sală).


2. Nu părăsi sala în timpul cursului

Asigură-te că ți-ai rezolvat toate problemele înainte de a intra în sală, pentru a nu fi nevoit să pleci de la curs. Asta denotă lipsă de respect față de instructor și restul cursanților, așa că ai face bine să eviți astfel de situații.


3. Lasă-ți încălțările la ușă

Majoritatea sălilor în care se țin cursuri de yoga au un pantofar la intrare pe care îți poți lăsa încălțările. Și chiar dacă nu există unul, îți poți lăsa încălțările lângă ușă, având grijă să nu incomodeze trecerea altor persoane.

În afară de faptul că e un obicei practic, pentru a împiedica murdărirea podelei și a saltelelor, descălțatul înainte de a intra într-o încăpere este și un semn de respect pentru gazde, obicei preluat din cultura asiatică, cea care stă la baza practicii yoga.


4. Lasă telefonul în vestiar

Pentru a intra complet în atmosfera yoga, niciun factor exterior nu ar trebui să te distragă. În plus, dacă telefonul îți va suna în timpul clasei, acesta nu te va deranja doar pe tine, ci și pe ceilalți participanți la curs.


5. Adu-ți un prosop, apă și propria saltea

Deși majoritatea sălilor de yoga pun la dispoziția cursanților saltelele de yoga și restul accesoriilor utilizate în timpul claselor, cel mai bine ar fi să îți cumperi propria saltea, din motive lesne de înțeles. La fel, apa și prosopul ar trebui să fie nelipsite atunci când faci mișcare, transpiri și te deshidratezi.


6. Curăță după tine

Dacă ai folosit salteaua de la sală, ai grijă să cureți orice urmă de transpirație de pe ea. În plus, ia-ți bidonul cu apă, prosopul și restul accesoriilor cu care ai venit de acasă.


7. Fii pozitiv

Oricât de greu ți s-ar părea să execuți anumite poze, încearcă să nu te plângi, ci să faci tot posibilul pentru a asculta indicațiile instructorului.


8. Respectă-i pe cei din jur

Indiferent că este vorba de instructor sau de ceilalți cursanți, este bine să dai dovadă de respect. In acest caz, dovadă de respect înseamnă să respecți toate regulile scrise sau nescrise din sala de yoga, precum cele de mai sus.