✔Sălile de fitness pot fi, uneori, surse de dezinformare atunci când vine vorba de antrenamentele de forță.
✔Cei care vor să își dezvolte musculatura pot urma sfaturi fără bază științifică, pentru că aceste informații greșite sunt răspândite chiar de cei care au experiență cu antrenamentele de forță.
✔Dezvoltarea musculară necesită timp, efort, dar și informațiile corecte despre dietă și antrenament.

Deși există multe exerciții și antrenamente cu efecte dovedite asupra dezvoltării musculare, există și o mulțime de mituri pe care mulți așa-ziși experți în fitness încă le promovează. Iată care sunt câteva dintre acestea:

1. Ar trebui să te antrenezi în fiecare zi

Să te antrenezi în fiecare zi pentru a-ți dezvolta musculatura ignoră un principiu important în acest proces: recuperarea care ajută musculatura să se refacă și să se dezvolte.

Așadar, cât de frecvent ar trebui să se antreneze cineva care vrea să își dezvolte musculatura? Minimul necesar este de trei ori pe săptămână. În rest, rezultatele tale vor depinde și de dietă, odihnă, și de nivelul de stres la care ești supus zilnic.

2. Ar trebui să lucrezi fiecare grupă musculară o dată pe săptămână

Dacă scopul tău este să îți dezvolți musculatura, trebuie să o stimulezi mai mult de o singură dată pe săptămână. Este ideal să lucrezi aceeași grupă de mușchi, în schimb, de două ori pe săptămână, cu o pauză de o zi sau două între antrenamente. Pentru a evita accidentările, împarte antrenamentul obișnuit în două antrenamente separate.

3. Stretching-ul îți pregătește mușchii pentru antrenament

Stretching-ul îți va pregăti musculatura pentru efort numai dacă faci stretching dinamic, precum jogging pe loc, jumping jacks, genuflexiuni, rotiri de brațe și așa mai departe. Aceste exerciții stimulează circulația și îmbunătățesc mobilitatea.

Exercițiile de stretching static, în timpul cărora trebuie să menții o poziție fixă timp de câteva secunde, nu îmbunătățesc performanța în timpul antrenamentului, dar te pot ajuta să îți relaxezi musculatura după încheierea antrenamentului.

4. Trebuie să ridici greutăți foarte mari pentru a-ți dezvolta musculatura

Secretul stimulării dezvoltării musculare nu este utilizarea de greutăți foarte mari ci menținerea mușchilor sub tensiune pentru cât mai mult timp posibil. De aceea, utilizarea de greutăți nu este singura cale prin care ne putem dezvolta musculatura, acest lucru fiind posibil și cu ajutorul flotărilor, spre exemplu.

În lucrul cu greutăți, așa cum spuneam mai sus, este esențial să ținem mușchii în tensiune. Prin urmare, dezvoltarea musculară este posibilă chiar dacă nu poți utiliza greutăți mari, prin creșterea numărului de repetări ale unui exercițiu cu greutăți mici.

5. Trebuie să consumi o cantitate mare de proteine după antrenament

Consumul de proteine de bună calitate după o sesiune de antrenament de forță poate spori creșterea musculară; cu toate acestea, nu este stimulată suplimentar dacă consumăm o cantitate mare de proteine.

O dietă sănătoasă, ce include aproximativ 1,7 g de proteine per kilogram de greutate corporală, pe zi, va oferi suficiente proteine pentru a stimula creșterea musculară.

6. Carbohidrații nu sunt importanți și trebuie limitați

Deși nu oferă elementele de bază pentru creșterea musculară, carbohidrații sunt un combustibil esențial pentru mușchi. Aportul adecvat de carbohidrați oferă energia de care au nevoie mușchii pentru a rezista la efort crescut, crește performanța în timpul antrenamentelor și, implicit, promovează creșterea musculară.

7. Executarea lentă a exercițiilor dezvoltă mai rapid musculatura

Adevărul este că viteza mișcărilor contează mult mai puțin decât menținerea controlului asupra mișcărilor, care menține mușchii tensionați. Unii specialiști recomandă ridicarea cu viteză a greutăților, și coborârea mai lentă, controlată, ceea ce scade și riscul de accidentare.

8. Nu ar trebui să te antrenezi dacă ai febră musculară

Înainte de a sări peste un antrenament observă, mai întâi, cât de mari sunt durerile. Dacă mușchiul este dureros la atingere sau îți limitează mișcările, este recomandat să ai cel puțin încă o zi de odihnă.

Dacă durerea este destul de mare dar nu ai probleme de mobilitate, este benefic să te odihnești activ, adică să faci exerciții ușoare care să îți stimuleze circulația, ajutând în procesul de recuperare. Durerile slabe, în schimb, permit chiar și un antrenament cu greutăți mai serios, folosind greutăți mai mici decât de obicei.