✔Participarea la prima clasă de yoga poate fi de-a dreptul intimidantă, însă, dacă mergi informat, lucrurile vor fi mult mai ușoare.
✔Ți-ar fi de folos să știi, de exemplu, că pauzele sunt mai mult decât binevenite, că este important să faci liniște și că poți spune NU atunci când nu vrei să faci o anumită mișcare.
✔De asemenea, află că nu este obligatoriu să îți iasă mișcările din prima și că e normal să nu poți ține pasul cu elevii mai vechi.

Yoga începe să capete din ce în ce mai multă popularitate și la noi în țară și tot mai multă lume își dorește să o practice. Dacă și tu faci parte din această ultimă categorie, iată 8 lucruri pe care ar trebui să le știi despre yoga, înainte de a te înscrie la cursuri.

1. Este normal să te iei după alții

La primele clase de yoga îți va fi greu să ții pasul cu instructorul și ceilalți elevi în ceea ce privește executarea mișcărilor. Tocmai de aceea, vei trage cu ochiul la ceilalți cursanți atunci când simți că te-ai împotmolit.

Să nu-ți fie rușine pentru asta, căci este perfect normal. Ba chiar instructorul te va incuraja să faci asta, pentru a nu rămâne complet în urmă și a strica ritmul și celorlalți.


2. Vei fi cu un pas în urma celorlalți

Probabil și la propriu și la figurat. Și asta e perfect normal. Așa cum spuneam și mai sus, pentru că nu ai experiență, va trebui să tragi cu ochiul la cei din jur. Și chiar dacă asta te va încetini, cel puțin vei învăța să execuți mișcările în mod corect.


3. Salteaua te va deranja mai mult decât orice

Probabil nu te-ai gândit la asta, însă felul în care e asezată salteaua va fi principala ta preocupare pe durata primelor sedințe de yoga. Asta deoarece, din postura de începător, îți va fi greu să execuți mișcările specifice fără să mototolești salteaua. Astfel, nu e de mirare că tot timpul vei fi preocupat de rearanjarea acesteia. Stai liniștit, însă! Cu timpul, vei căpăta experiență și salteaua va rămâne la locul ei.


4. Fiecare poziție îți va părea imposibilă

De fiecare dată când ți se va preda o postură nouă vei avea impresia că e prea mult pentru tine și că nu ești atât de flexibil încât să reușești să o faci vreodată. E perfect normal. Cu timpul vei căpăta mai multă flexibilitate și mai mult echilibru, așa că nu ai de ce să îți faci probleme.


5. Trebuie să faci liniște

Ceea ce ai văzut în filme este valabil și în realitate. Clasele de yoga se desfășoară în liniște, tocmai pentru ca elevii să poată intra în starea de relaxare/meditație specifică. Sigur, liniștea va fi întreruptă de indicațiile instructorului, dar și de întrebările elevilor. Așadar, cel puțin la început, cerințele nu sunt foarte stricte din acest punct de vedere.


6. Poți refuza să execuți o anumită mișcare

Ține cont de faptul că mergi la yoga să te relaxezi, nu să te stresezi. Așadar, dacă simți că pentru moment o poziție e prea mult pentru tine, simte-te liber să nu o execuți. Și nu-ți face griji în privința instructorului. Dacă este unul de calitate, acesta te va înțelege și va avea răbdare până în momentul în care te simți pregătit.


7. Odihna este binevenită

Așa cum spuneam și mai sus, yoga este despre relaxare, nu despre stres și competiție. Așadar, dacă simți nevoia să te odihnești la un moment dat, nu ezita să o faci.


8. Nu trebuie să porți neapărat colanți

Dacă ai fobie de colanți (mai ales dacă ești bărbat), nu ai de ce să îți faci griji. Contrar opiniei generale, la yoga nu trebuie să porți neapărat haine foarte mulate. Poți purta aproape orice, cu condiția ca hainele să nu te incomodeze în timpul mișcărilor.