✔Atunci când vine vorba de sport, majoritatea oamenilor se gândesc la mersul la sală, la alergat sau la ridicarea de greutăți, însă mersul pe jos are, la rândul său, beneficii multiple.
✔Fie că vrei să slăbești, să devii mai creativ sau, pur și simplu, să te bucuri de longevitate, mersul pe jos, chiar și timp de 10 minute pe zi, poate avea un impact pozitiv asupra vieții tale.

Dacă vrei să fii mai activ, însă nu te atrage mersul la sală, află că mersul pe jos poate fi destul de eficient pentru majoritatea obiectivelor clasice de fitness. Iată, în cele ce urmează, 7 motive pentru care să mergi mai mult pe jos:


1. Te ajută să elimini kilogramele nedorite

Mersul pe jos este o activitate eficientă atunci când vine vorba de slăbit. Pentru a elimina din țesutul adipos, este nevoie să mergi pe jos cel puțin 45 de minute în fiecare zi.

Îți va fi mai ușor să respecți acest program de exerciții dacă încorporezi cele 45 de minute în rutina ta zilnică. Spre exemplu, ai putea să prelungești plimbările pe care le faci cu câinele, să cobori din autobuz cu o stație sau două înaintea destinației, sau să îți faci cumpărăturile la un magazin mai departe de casă. De asemenea, poți achiziționa o bandă de alergat pe care să mergi în timp ce te uiți la serialul preferat.


2. Normalizează tensiunea arterială

Nu este surprinzător că mersul pe jos te ajută să eviți problemele de sănătate precum tensiunea ridicată, colesterolul mărit sau diabetul. Însă ceea ce este surprinzător este că, conform anumitor studii, o plimbare în ritm alert ar fi la fel de eficientă precum alergatul în normalizarea tensiunii arteriale.


3. Îți accelerează metabolismul

Exercițiile fizice regulate îți reglează și accelerează metabolismul, iar mersul pe jos nu face excepție de la această regulă. Cheia este să accelerezi ritmul în care mergi – este recomandat, spre exemplu, să alternezi 5 minute de mers rapid cu 1-2 minute de mers în ritm normal.


4. Crește productivitatea

Cei care fac sport în mod regulat sunt mai productivi datorită creșterii nivelului general de energie, îmbunătățirii memoriei și a capacității cognitive în general, și a creșterii rezistenței la stres. În concluzie, nu este cazul să te temi că sportul îți va lua din timpul necesar altor activități deoarece, făcând sport, vei fi mai eficient în tot ce faci.


5. Te ajută să adopți un stil de viață din ce în ce mai sănătos

Adoptarea unui stil de viață sănătos este un proces cu urcușuri și coborâșuri. Însă mersul pe jos poate fi un început bun și nu foarte dificil. Odată ce ți-ai făcut un obicei din mersul pe jos, și te vei bucura de beneficiile sale, este foarte posibil să devii interesat și de alte schimbări pozitive, inclusiv de activități fizice mai intense.


6. Promovează longevitatea

Un stil de viață activ nu numai că te ajută să ai o inimă mai puternică, dar poate încetini și îmbătrânirea la nivel celular, crescând durata vieții. Pentru ca acest lucru să se întâmple, nu este nevoie, neapărat, să faci ore de exerciții fizice în fiecare săptămână. Zece minute de mers pe jos, zilnic, pot contribui la creșterea duratei de viață cu până la 2 ani.


7. Te ajută să ai mai multă disciplină

Pentru că mersul pe jos nu este o activitate dificilă, nu va fi foarte greu să faci din plimbările zilnice o rutină. Dar, pentru a nu te plictisi, este important să îți setezi și anumite obiective. Acestea pot ține de distanța parcursă, de viteza cu care mergi, etc. Odată ce vei atinge aceste obiective, vei căpăta mai multă încredere în forțele proprii și în ceea ce poți face fiind consecvent. Această atitudine, în schimb, te va ajuta și în alte arii ale vieții.