✔Ca orice alt sport popular, ciclismul are parte de miturile sale, perpetuate atât de necunoscători în domeniu, cât și de cicliști experimentați.
✔Cele mai întâlnite mituri vizează poziția pe bicicletă, dieta, antrenamentul, și îmbrăcămintea potrivite cicliștilor, precum și condiția bicicletei.

Fie că ești pasionat de ciclism sau nu, în mod sigur ai auzit diferite informații despre acest sport și cum ar trebui să fie practicat. Majoritatea sunt cunoștințe „clasice” și, în multe cazuri, pot părea chiar logice și, prin urmare, credibile. Pentru a evita practicile incorecte și consecințele acestora, iată, mai jos, explicații utile pentru 7 dintre cele mai comune mituri în ciclism:


1. Mersul pe bicicletă este inconfortabil

De multe ori, șaua este blamată pentru un nivel de disconfort ridicat pe bicicletă. Este adevărat că, în multe cazuri, șaua poate fi destul de dură însă, de fapt, aceasta are un impact scăzut asupra nivelului de comfort pe bicicletă.

În realitate, este important să acorzi atenție formei pe care o are șaua, și compatibilității ei cu anatomia ta și poziția pe care o adopți. In general, o șa mai lată este potrivită cicliștilor care pedalează dintr-o poziție ușor înclinată, pe când o șa mai îngustă este recomandată celor care pedalează dintr-o poziție mai aplecată.


2. Trebuie să stai drept în șa

Mulți susțin că o poziție dreaptă în șa te va feri de durerile de spate, însă realitatea este mai complexă. Pentru că partea superioară a corpului va acționa drept contragreutate pentru forța cu care pedalezi, este important să îți ajustezi poziția pe măsură ce schimbi ritmul. Cu alte cuvinte, cu cât pedalezi mai tare, cu atât ar trebui să stai mai aplecat, iar pentru o plimbare ușoară, este în regulă să menții o poziție mai dreaptă.


3. Trebuie să mănânci mulți carbohidrați înainte de o cursă lungă

Deși carbohidrații sunt o sursă bună de energie, un exces de carbohidrați poate duce la balonare și disconfort, deoarece corpul tău nu va timpul necesar să îl proceseze până la momentul cursei. Este mai bine, așadar, să optezi pentru o masă echilibrată, în cantitate moderată. Dacă resimți oboseala în timpul cursei, vei putea să te reîncarci cu energie cu un baton energizant.


4. Ai nevoie de presiune maximă

Printre cicliști amatori și experimentați, deopotrivă, vei auzi, probabil, ideea conform căreia anvelopele trebuie să fie cât mai subțiri, și umflate la maxim pentru a avea o cursă lină.

Însă acest lucru este valabil, mai degrabă, pentru suprafețele lipsite de denivelări. Pe un drum normal, sunt recomandate anvelopele mai late, cu o presiune de 95 psi. Fiind mai late, acestea absorb imperfecțiunile drumului și, prin urmare, sunt mai comfortabile la mers.


5. Nu te antrena intens

Poate ai auzit că modul optim de a te antrena pentru curse mai lungi este să mergi cu bicicleta lent, pe distanțe mari. Însă, în realitate, corpul tău se va adapta mai rapid dacă incluzi în antrenamente intervale de efort mai intens. Spre exemplu, poți alterna 2 minute de pedalat rapid cu 5 minute de pedalat moderat. Poți alterna, de asemenea, pedalarea așezat cu pedalarea ridicat de pe șa. Aceste alternări te vor face mai rapid și îți vor crește anduranța.


6. Trebuie să mergi doar pe bicicletă

Dacă scopul tău este să îți îmbunătățești performanța, poate ești tentat să îți faci antrenamentele strict mergând pe bicicletă cât mai des și mai rapid posibil. Însă mersul pe bicicletă implică mișcări destul de restrictive care, după un timp, îți pot afecta mobilitatea. Prin urmare, este important să petreci ceva timp, fie la sală, fie acasă, lucrând astfel încât să îți crești forța fizică, precum și mobilitatea.


7. Nu trebuie să porți mănuși iarna

Acest mit susține că mersul pe bicicletă, iarna, fără mănuși, te va ajuta să te „călești”. Realitatea este că, în lipsa mănușilor, mâinile tale pot amorți, vei simți disconfort, iar capacitatea de a controla bicicleta poate fi afectată.

De aceea, în loc să te expui la frig, este recomandat să te echipezi corespunzător. Folosește mănuși călduroase și evită tricourile de bumbac, deoarece rețin transpirația și mențin un mediu umed. În schimb, hainele ce conțin lână Merino, deși mai costisitoare, sunt călduroase și nu rețin mirosurile neplăcute așa cum o face poliesterul.