✔Programul de fitness Zumba este inspirat din dansurile latino, inventat în anii 90 de către un cunoscut dansator și coregraf columbian, Alberto "Beto" Perez.
✔În România, primele clase autorizate au apărut în anul 2010, în orașe precum București, Sibiu, Cluj, Oradea, Alba-Iulia, Brașov, etc.

Potrivit wikipedia, Zumba este un program de fitness inspirat din dansurile latino și creat de către un cunoscut dansator și coregraf columbian, Alberto "Beto" Perez, în anii '90. Acest tip de antrenament implică o combinație între elemente ce țin de dans și elemente din sfera aerobicului, coregrafia încorporând mișcări de hip-hop, soca, samba, salsa, merengue, reggaeton, mambo, arte marțiale, și chiar bollywood, dar și exerciții de squat și streching.

Dupa succesul pe care l-a cunoscut în SUA, Zumba s-a răspândit cu rapiditate în întreaga lume. În România, primele clase autorizate au apărut în anul 2010, în orașe precum București, Sibiu, Cluj, Oradea, Alba-Iulia, Brașov, etc.

Așadar, dacă și tu te-ai lăsat cucerit de celebritatea acestui tip de antrenament și vrei să te înscrii la o clasă de Zumba, iată ce reguli ar trebui să respecți pentru a te bucura de un antrenament cât mai reușit:

1. Poartă îmbrăcăminte confortabilă

Nu trebuie neapărat să investești în costume speciale de fitness, ci poți opta pentru o pereche de colanți sau o pereche de pantaloni sport mai mulați. De asemenea, încălțămintea trebuie să fie sport, de calitate, și cât mai ușoară. În plus, nu uita să iei cu tine și un prosop (pentru a te șterge de transpirație) și o sticlă cu apă.

2. Începe cu 2-3 clase pe săptămână

Din cauza entuziasmului de început este posibil să crezi că vei face față cu brio la 4-5 ședințe pe săptămână, însă Zumba nu este chiar atât de ușor de practicat precum pare. Dacă nu prea ai condiție fizică, îți va fi destul de greu să ții pasul cu instructorul. Așadar, pentru a nu te demoraliza de la început și a fi tentat să renunți, cel mai indicat este să începi mai ușor, cu 2-3 clase pe săptămână, cel puțin până când organismul tău se va obișnui cu mișcarea. În momentul în care simți că a devenit prea ușor, poți crește numărul ședințelor la 4 sau chiar 5 pe săptămână.

3. Ia o gustare ușoară înainte de antrenament

Pentru a te simți cât mai ușor în timpul antrenamentului, dar și pentru a avea energie să ăl duci până la capăt, este recomndat să iei o gustare compusă din nuci, alune și/sau fructe uscate. De asemenea, ultima masă ar trebui să o iei cu cel puțin 2 ore înainte de antrenament, astfel încât să îi acorzi suficient timp acesteia să se digere.

4. Bea apă cu 20 de minute înainte de antrenament

Hidratarea nu este importantă doar în timpul antrenamentului, ci și înainte și după acesta. Astfel, pentru a te hidrata eficient înainte de ședința de Zumba, trebuie să bei suficientă apă cu 20 de minute înainte de a începe mișcarea. În acest fel, vei avea timp să mergi și la toaletă și nici nu vei simți nevoia să bei la fel de multă apă în timpul antrenamentului.

5. Cere părerea medicului dacă suferi de vreo boală

Dacă știi că ai anumite probleme de sănătate (astm, boli de inimă, etc), cel mai indicat ar fi să consulți un medic înainte de a face orice tip de antrenament.

6. Nu te îngrijora dacă nu îți ies mișcările

Cel puțin la început, îți va fi greu să ții pasul cu instructorul sau cu ceilalți colegi mai experimentați, însă nu trebuie să te rușinezi din cauza asta. Este perfect normal să se întâmple asta și nimeni nu așteaptă de la tine să te descurci perfect. Relaxează-te, distrează-te și cu timpul vei învăța și mișcările astfel încât să le execuți în sincron cu restul cursanților.