✔Atunci când vorbim de ciclism, fie că ne referim la practicarea acestuia ca sport, sau la simpla utilizare a bicicletei pentru transport și recreere, este clar că acest mod de a face mișcare este din ce în ce mai popular la nivel global.
✔Tot mai mulți oameni preferă bicicleta ca modalitate de transport în mediile urbane aglomerate, de a face mișcare, de a petrece timp cu alți pasionați de biciclete, și de a reduce impactul pe care îl au asupra mediului.

Conform ultimelor statistici, aproximativ 2 miliarde de biciclete sunt în uz, astăzi, la nivel global. Prin urmare, este evident că există o mulțime de motive pentru care oamenii iubesc ciclismul, fie că se gândesc la versatilitatea utilizării unei biciclete, sau la beneficiile pe care acest sport îl are asupra sănătății proprii și asupra mediului. Dacă nu ești convins, încă, de avantajele pe care ți le oferă ciclismul, iată, mai pe larg, cele mai importante dintre acestea:

1. Este practic

Cu toate că un autoturism poate fi considerat, cu ușurință, mai practic decât o bicicletă atunci când vine vorba de confort și viteză, multe persoane preferă bicicleta pentru că este mai ieftină, mai ușor de întreținut, mai ușor de utilizat în zonele urbane și mai ecologică. De asemenea, o bicicletă combină avantajele unui mod simplu de transport cu beneficiile pe care ciclismul le are pentru sănătate. Pe scurt, nu numai că ajungi unde ai nevoie fără mult efort și costuri ridicate, dar ești și mai sănătos ca urmare a acestei activități.


2. Te ajută să rămâi sănătos

Este adevărat, am menționat acest avantaj major și la punctul anterior, însă merită repetat deoarece mersul pe bicicletă oferă o alternativă grozavă celor care s-au săturat de alergat sau de mersul la sală și vor să rămână în formă. Mersul pe bicicletă, la o viteză medie, poate arde în jur de 300 de calorii, este mai blând cu articulațiile decât alergatul, și, nu în ultimul rând, poate ajuta la diminuarea stresului și ameliorarea anxietății și depresiei.


3. Este accesibil

Spre deosebire de alte sporturi, mersul pe bicicletă nu este rezervat doar celor cu un nivel ridicat de fitness. Majoritatea persoanelor pot merge cu ușurință pe bicicletă, de la copii mici până la seniori, în ritmul propriu, fără să fie nevoie să se antreneze pentru această activitate.


4. Este versatil

O bicicletă poate fi folosită pentru transportul personal, pentru transportul obiectelor, pentru sportul de performanță, dar și pentru relaxare. Poți merge pe bicicletă singur sau împreună cu prietenii, sau îți poți face prieteni noi alăturându-te unei comunități de cicliști. Poți folosi o bicicletă pe o varietate de terenuri și în diferite condiții meteo, și o poți lua cu tine chiar și în vacanță. Cu alte cuvinte, bicicleta este una dintre cele mai versatile obiecte iar acesta este, în mod clar, un motiv pentru care să iubești ciclismul.


5. Te poate ajuta să faci parte dintr-o comunitate

Ciclismul ajută oamenii să se conecteze și să formeze comunități în care membrii se sprijină și inspiră reciproc. Cu prietenii alături, multor oameni li se pare mai ușor să mențînă un stil de viață activ, să iasă din zona de confort și să își depășească limitele, și să pornească în diferite aventuri pe bicicletă. Apartenența la o comunitate este, de asemenea, importantă pentru sănătatea psihică, iar oamenii care fac sport în grup se simt, adesea, mai puțin stresați, mai încrezători, și mai optimiști.


6. Are efecte negative minime asupra mediului înconjurător

Construirea bicicletelor presupune anumite procese ce pot fi poluante însă, spre deosebire de autoturisme, impactul bicicletelor asupra mediului este minim, atât din punct de vedere al construirii cât și al utilizării. Implicit, utilizarea bicicletei ne ajută pe toți să evităm problemele de sănătate asociate cu poluarea din ce în ce mai crescută.