✔Gleznele umflate sunt o afecțiune întâlnită frecvent printre persoanele sedentare, însă pot semnala și probleme de sănătate mai serioase, care cer atenția medicului.
✔Atunci când cauza este sedentarismul, câteva schimbări în dietă, mai mult sport, precum și anumite exerciții specifice pot reduce sau elimina problema gleznelor umflate.

O sursă de disconfort pentru multe persoane, gleznele obosite, umflate, și dureroase sunt rezultatul acumulării de fluid în țesuturile din jurul gleznei. Cauzele sunt multiple, de la sedentarism la activitatea hormonală, sau diferite afecțiuni mai grave precum boli ale ficatului sau rinichilor.

Dacă umflarea gleznelor nu este cauzată de o boală cronică sau o accidentare recentă, atunci anumite schimbări în stilul de viață pot ajuta cu această problemă:
- adoptă o dietă mai săracă în sare, bogată în fructe și legume, și hidratează-te corespunzător;
- plasează o pernă sub picioare în timpul somnului pentru o mai bună circulație către inimă;
- poartă șosete de compresie și masează-ți picioarele zilnic, timp de câteva minute;
- mergi pe jos regulat sau fă exerciții cardio (de exemplu alergat sau vâslit, și inclusiv cele cu impact scăzut, cum ar fi înotul sau yoga) pentru stimularea circulației.

De asemenea, pe lângă exercițiile cardio, poți încerca exercițiile de mai jos, create pentru a-ți crește mobilitatea gleznei și a-ți îmbunătăți circulația picioarelor:

1. Îndreaptă și flexează

Acest exercițiu ce îți îmbunătățește circulația poate fi efectuat stând în picioare sau așezat. În orice caz, piciorul cu care faci exercițiul trebuie să fie ridicat de pe sol, și îndreptat în față.

Stând cu spatele drept și brațele pe lângă corp sau sprijinite pe un scaun (dacă faci exercițiul în picioare), îndreaptă laba piciorului înainte, și menține poziția timp de câteva secunde. Îndoaie apoi laba piciorului în sus, astfel încât degetele să fie îndreptate către tavan. Menține poziția câteva secunde și întinde din nou degetele în față. Repetă cele două mișcări de 10 ori cu fiecare picior.

2. Rotiri de gleznă

Acumularea de fluid din zona gleznelor poate fi redusă prin rotirea lor. Stând întins sau așezat, cu piciorul ușor ridicat de la sol, rotește glezna, de 10 ori, în direcția acelor de ceasornic, și de 10 ori în direcția opusă. Repetă în cele două direcții, de 10 ori, cu ambele picioare.

3. Alfabetul

Numele exercițiului descrie exact ceea ce vei face – stând pe scaun, cu piciorul ușor ridicat, sau întins pe spate cu genunchiul la piept, mișcă laba piciorului ca și când ai desena fiecare literă a a alfabetului. Aceste mișcări îți vor stimula circulația trecând prin toată gama de mișcări naturale ale piciorului.

4. Exercițiu cu banda elastică

Începe exercițiul în șezut, pe sol, cu picioarele întinse înainte. Plasează un capăt al benzii elastice în spatele tălpilor, ținând celălalt capăt cu mâinile. Labele picioarelor trebuie să se atingă, fiind ținute împreună de bandă. Depărtează partea de sus a tălpilor una de cealaltă și revino în poziția inițială după 5 secunde. Revino în poziția inițială, cu labele picioarelor lipite, și repetă timp de 10 ori.

5. Masaj cu mingea

Un alt exercițiu ce te va ajuta să îți îmbunătățești circulația în picioare este masajul tălpilor folosind o minge de tenis pe care o plasezi sub talpă. Exercițiul poate fi efectuat atât așezat cât și din picioare. Rulează mingea sub talpă aplicând puțină presiune timp de 30 de secunde pentru fiecare picior.

6. Ridicări de genunchi

Acest exercițiu simplu contribuie la o circulație mai bună și la o mobilitate crescută în șolduri. Stând întins sau așezat, ridică un genunchi la piept, și menține-l câteva secunde în poziția aceasta, chiar dacă trebuie să îl ții cu mâinile. Apoi, adu piciorul în poziția inițială, întins. Execută 20-30 de repetări pentru fiecare picior.