✔Exercițiile fizice practicate în mod regulat în timpul sarcinii te pot ajuta să îi oferi micuțului tău un start mai bun în viață.
✔În plus, mișcarea te va ajuta să ai o sarcină și o naștere mai ușoară, cu condiția ca și starea ta de sănătate să fie una optimă.
✔Înotul, mersul mai alert, yoga sau exercițiile pe bicicleta de fitness sunt doar cateva dintre metodele prin care te poți menține activă în perioada sarcinii.

Practicarea în mod reguat a unor exerciții de fitness în timpul sarcinii îți poate îmbunătăți sănătatea, poate scădea riscul de a acumula prea multe kilograme în plus, te poate scăpa (sau ușura) durerile de spate și, în plus, te va ajuta să îți aduci mai ușor copilul pe lume.

Cu toate acestea, dacă nu ești obișnuită să faci mișcare în mod regulat, perioada sarcinii nu este chiar cel mai indicat moment pentru a începe să faci asta. În acest caz, poți apela la mersul pe jos, la plimbările lungi prin pat sau chiar la înot.

În schimb, dacă ești obișnuită cu practicarea diferitelor tipuri de exerciții fizice, iar sala de fitness nu este o necunoscută pentru tine, poți executa și exerciții mai intense, cu condiția să știi când să te oprești.

Iată, așadar, ce exerciții poți face în timpul sarcinii, pentru a te menține în formă:

1. Mersul rapid

Așa cum spuneam și mai sus, mersul pe jos este potrivit și pentru gravidele care nu obișnuiau să facă mișcare nici înainte de sarcină. Așadar, chiar dacă nu mergi la cursuri de yoga sau la alte tipuri de activități fizice pentru gravide, mersul pe jos te poate ajuta să te menții în formă și să îi oferi celui mic cel mai bun start în viață.

Ai grijă, totuși: pe măsură ce sarcina avansează, centrul tău de greutate se schimbă și îți poți pierde simțul echilibrului și coordonarea, într-o oarecare măsură. Pentru a evita accidentele, alege să mergi doar pe suprafețe drepte, evită să calci prin bălți (căci nu știi ce se ascunde în spatele lor) și poartă întotdeauna pantofi cu talpa joasă.

2. Înotul

Înotul și exercițiile în apă te pot ajuta să te miști mai ușor, fără să pui presiune pe articulații, dar fac treabă bună și în a ține kilogramele la distanță. Pentru siguranța ta, însă, ai grijă să nu exagerezi cu exercițiile și să te folosești doar de acele mișcări care te fac să te simți confortabil, nu îți dau dureri ori stare de disconfort la nivelul gâtului, umerilor sau spatelui.

În plus, cred că este de la sine înțeles faptul că sarcina nu este cel mai bun moment în care să practici scufundările sau săriturile în apă. De asemenea, este bine să eviți sauna, piscinele încălzite sau jacuzzi-ul, pentru a scădea riscul supraîncălzirii, fenomen care nu îți face bine nici ție, nici fătului.

3. Pedalatul pe bicicleta staționară

Chiar dacă înainte de sarcină obișnuiai să mergi destul pe bicicletă, acum cel mai indicat este să te rezumi la bicicleta de fitness, pentru a evita riscul de accidentări.

Mersul pe bicicleta de fitness ajută la creșterea ritmului cardiac fără să pună presiune prea mare pe articulații.

4. Yoga

Cursurile de yoga prenatală te ajută să îți menții flexibilitatea articulațiilor, să îți întărești mușchii, dar și să te relaxezi. În plus, tehnicile de respirație învățate în cadrul cursului îți vor fi de ajutor și în timpul travaliului.

5. Exerciții aerobice

Exercițiile aerobice ușoare (nu includ sărituri, lovituri de picior sau alergat rapid) te ajută să îți menții tonusul muscular și buna dispoziție, dar și să îți îmbunătățești echilibrul. Pentru un mai bun control asupra mișcărilor și o mai mare siguranță, cel mai indicat este să optezi pentru o clasă de aerobic special concepută pentru viitoarele mămici.