✔Abdomenul cu pătrățele se construiește la sală și se dezvăluie în bucătărie.
✔Pentru rezultate din cele mai bune, nu te feri de exercițiile cu greutăți.
✔Învață să contracți mușchii și să îți controlezi respirația la fiecare repetare.
✔Pentru creșterea stabilității trunchiului, include în antrenamente și plank-urile.

Deși se zice că abdomenul se construiește în bucatarie, cei de la bodybuilding.com vin cu precizarea că, mai degrabă, abdomenul se construiește la sală și se dezvăluie în bucătărie. Asta înseamnă că, dacă vrei un abdomen cu pătrățele trebuie să muncești la sală, pentru a-ți crește și defini mușchii abdominali, dar și să ai grijă la ce mănânci astfel încât să scapi de găsimea de pe burtă.

Presupunand că partea de nutriție o stăpânești bine deja, să trecem la partea de antrenament. Iată câteva ponturi care te vor ajuta să obții mai repede six pack-ul dorit.

1. Fă exerciții cu greutăți

Mușchii abdominali se comportă ca orice altă grupă musculară din corp, deci nu e cazul să îi tratezi diferit. Asta înseamnă că exercițiile cu greutăți, indiferent că vorbim de cele cu gantere sau la aparatul cu cablu, te vor ajuta să îți crești și să definești mușchii de pe abdomen.

Unul dintre cele mai bune exerciții pentru abdomen este crunch-ul la helcometru (folosind accesoriul frânghie), însă trebuie să ai grijă să îl execuți corect. Nu implica în mișcare mușchii flexori ci concentrează-te pe mușchii abdominali.


2. Nu te grăbi

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face în sala de fitness este să te grăbești în execuția antrenamentului. Amintește-ți că nu ești acolo pentru a demonstra ceva ori pentru a impresiona pe cineva. Concentrează-te asupra fiecărei repetări astfel încât să incluzi cât mai mult în mișcare mușchii vizați, în acest caz abdominalii.


3. Concentrează-te și asupra stabilității

Antrenarea mușchilor abdominali nu ține doar de partea estetică. Aceștia sunt responsabili și de postura ta corporală și de menținerea stabilității în timpul altor sarcini zilnice. În plus, un trunchi slab îți va afecta și modul în care execuți alte exerciții importante, precum flexiile cu bara, căci ai nevoie de mușchi puternici pentru a stabiliza greutatea înainte de a începe efectiv exercițiul.

Cum faci pentru a crește rezistența părții mediane a corpului (core) și stabilitatea acestuia? Simplu. Prin includerea în planul de antrenament a exercițiului plank. În funcție de variația folosită, acest exercițiu vizează toți mușchii abdominali. Iar un abdomen bine lucrat este egal cu un trunchi mai puternic și mai stabil.


4. Nu uita să contracți mușchii abdominali

Și nu doar în timpul exercițiilor pentru abdomen, ci și între seturi, atunci când te antrenzi pentru orice altă grupă musculară. Vei obține astfel un superset de milioane, care te va aduce cu un pas mai aproape de rezultatele dorite.

Dacă îți faci griji în ceea ce privește respirația, stai liniștit. Cu timpul vei învăța să te controlezi mai bine.