✔Producția de testosteron reprezintă o preocupare majoră pentru bărbați în special, însă nici femeile nu ar trebui să neglijeze acest aspect.
✔La bărbați, un nivel scăzut de testosteron se manifestă prin scăderea libido-ului, creștere inexplicabilă în greutate, depresie, apariția ginecomastiei, etc.
✔La femei, un nivel scăzut de testosteron se manifestă prin oboseală, depresie, dificultăți de concentrare, etc.
✔Principalele moduri prin care poti crește producția naturală de testosteron sunt: alimentația bogata în proteine, exercițiile fizice, expunerea la soare, scăderea nivelului de cortizol.

Atunci când vine vorba de hormoni, testosteronul și estrogenul sunt regele și regina. Însă deși ai crede că producția de testosteron ar trebui să îi intereseze doar pe bărbați, află că acesta poate influența (într-o mai mică măsură, ce-i drept) și femeile. Astfel, un nivel scăzut de testosteron poate avea efecte nedorite atât pentru bărbați cât și pentru femei.

Simptome ale unui nivel scăzut de testosteron la bărbați

Bărbații sunt cel mai tare afectați de scăderea nivelului de testosteron, simptomele variind de la cele mai ușoare la cele mai neplăcute:
- Letargie, nivel scăzut de energie;
- Imposibilitatea de a se concentra;
- Libido scăzut;
- Dificultatea de a crește masa musculară;
- Creșteri inexplicabile în greutate;
- Căderea părului;
- Depresie;
- Apariția ginecomastiei (creșterea sânilor).

Simptome ale unui nivel scăzut de testosteron la femei

Deși greu de crezut, și femeile pot suferi de pe urma unui nivel extrem de scăzut de testosteron, acestea experimentând următoarele simptome:
- Oboseală;
- Depresie;
- Dificultăți de concentrare;
- Creștere inexplicabilă în greutate.

Cum crești în mod natural nivelul de testosteron

Sigur, dacă simptomele de mai sus persistă de mai mult timp și nu reușești să restabilești un echilibru în mod natural, cel mai indicat este să îți faci un control medical și să urmezi sfaturile unui endocrinolog.

Până atunci, iată ce poți face:

1. Evită stresul

În lumea agitată și grăbită în care trăim poate fi dificil să ne ține departe de stres, însă trebuie să faci tot posibilul pentru a scădea nivelul acestuia. De ce? În primul rând pentru că stresul cronic duce la creșterea nivelului de cortizol (hormonul stresului) din organism, cu efecte devastatoare asupra acestuia. Și dintre toate efectele negative ale cortizolului, cel mai important de menționat este acela că scade nivelul testosteronului. Așadar, dacă vrei să crești în mod natural nivelul testosteronului și să eviți simptomele de mai sus, atunci trebuie să eviți, pe cât posibil, stresul.

2. Ieși afară

Vitamina D este esențială pentru organism și cel mai bun mod pentru a crește nivelul acesteia este să stai cât mai mult în aer liber, în bătaia razelor soarelui. Astfel, în afară de faptul că are nenumărate beneficii pentru sănătate, Vitamina D te ajută să restabilești și nivelul natural de testosteron din organism.

3. Consumă proteine

Cel mai ușor mod de a restabili în mod natural producția de testosetron este să consumi mai multe proteine. Astfel, încearcă să mănânci mai des carne, ouă și lapte. Cu toate acestea, ai grijă să nu exagerezi și să consumi doar alimente de calitate, cum ar fi carnea de vită slabă, ouă și lactate ecologice, etc.

4. Fă mai multă mișcare

O altă metodă foarte la îndemână pentru a crește nivelul de testosteron din organism este să mergi la sală sau să practici un antrenament chiar la tine acasă. Important este să te miști și să faci cât mai multe exerciții cu greutăți.

Iată, așadar, că o problemă destul de serioasă precum scăderea nivelului de testosteron poate fi rezolvată și în mod natural, fără să fii nevoit să folosești steroizi sau alte suplimente sintetice. Cu toate acestea, așa cum spuneam și mai sus, dacă metodele naturale nu dau rezultate, nu ezita să consulți un specialist, să faci analize de sânge și să urmezi tratamentul prescris.