✔Mersul pe jos este una dintre cele mai plăcute și eficiente activități fizice pe care le poți face pentru a te menține în formă.
✔Beneficiile mersului pe jos pot crește însă în mod semnificativ dacă îl intercalezi cu alte activități interesante.
✔Poți opta pentru executarea unor scurte sesiuni de jogging sau a unor exerciții cu propria greutate corporală ori poți crește gradul de dificultate, astfel încât să consumi mai multe calorii și să îți crești mai mult ritmul cardiac.


Fie că mergi mai mult pe jos pentru a slăbi, fie că faci asta doar pentru a te menține în formă, este bine de știut că există câteva metode pentru a face din această activitate una cât mai eficientă.

1. Caută un deal

Indiferent că mergi pe bandă sau afară, urcatul unui deal va fi mult mai solicitant pentru organism decât dacă ai merge pe teren drept. În acest caz, nu doar că vei arde mai multe calorii (pentru că depui mai mult efort), dar îți vei lucra și mai bine musculatura picioarelor (bicepși femurali, cvadricepși, gambe, glutei).

În plus, o astfel de abordare îți va crește și ritmul cardiac, fapt care se traduce într-un exercițiu cardio mult mai eficient.


2. Alternează jogging-ul cu mersul

O astfel de tactică este de foarte mare ajutor celor care nu au rezistența necesară pentru a alerga pe distanțe lungi, însă nu se mulțumesc nici cu simplul mers pe jos. Asta în afară de beneficiile clare în ceea ce privește scăderea în greutate ori menținerea sănătății cardiovasculare.

Alternează 30 de secunde de jogging cu mersul obișnuit, astfel încât într-o plimbare de 20 de minute să incluzi până la 10 sesiuni de jogging. Cu timpul, vei deveni mai rezistent și vei putea să crești durata unei sesiuni de jogging, dacă asta îți dorești.


3. Include și brațele

În mod normal, brațele se mișcă natural în timpul mersului, fără ca noi să le acordăm o atenție sporită. Însă dacă vrei să profiți cât mai mult de pe urma unei plimbări pe jos, pune și brațele la treabă. Mișcă-le mai energic, în ritmul pașilor pe care îi faci, pentru a crește numărul de calorii consumate, dar și pentru a lucra eficient mușchii umerilor și a crește ritmul cardiac.


4. Fă puțină gimnastică

Sau câteva exerciții simple, cu propria greutate corporală. Oprește-te din când în când în timpul mersului și fă câteva genuflexiuni, fandări sau chiar flotări. O astfel de abordare nu poate decât să îți aducă nenumărate beneficii, indiferent dacă vrei să slăbești, să te menții sau să îți tonifici musculatura.

În plus, pentru că faci toate acestea la aer curat, și starea ta psihică va fi fizibil îmbunătățită. Vei fi mai fericit, mai concentrat și capabil să înfrunți cu succes provocările zilnice.