✔Tensiunea din zona umerilor și cefei poate fi cauzată de o varietate de factori, cei principali fiind postura necorespunzătoare, executarea incorectă a exercițiilor fizice, sau accidentările mai vechi.
✔Disconfortul în partea superioară a corpului poate apărea și din pricina modului în care efectuăm mișcările de peste zi: ridicarea cumpărăturilor, aplecarea, mutarea obiectelor și așa mai departe.
✔Tensiunea și durerea în zona cefei și umerilor poate afecta calitatea vieții în general, însă există diferite exerciții ce pot ajuta la ameliorarea acestei probleme.

Tensiunea din zona cefei și a umerilor conduce adesea la o senzație persistentă de disconfort sau chiar durere, slăbiciune, și dificultatea de a face lucrurile obișnuite din viața de zi cu zi. La rândul lor, aceste probleme conduc la stres, un somn mai puțin odihnitor și, în general, la o calitate a vieții mai scăzută.

În consecință, un stil de viață activ este mai greu de menținut iar dacă problema nu este tratată, persoanele care se confruntă cu tensiune și durere în zona umerilor și cefei se pot vedea nevoite să își simplifice rutina de fitness sau chiar să renunțe la ea.

Din fericire, există anumite exerciții care pot ajuta la rezolvarea dezechilibrelor din zona cefei și a umerilor și, implicit, la reducerea sau dispariția disconfortului.

Care sunt cauzele tensiunii din zona umerilor și a cefei?

1. Postura necorespunzătoare

În viața de zi cu zi ne menținem, adesea, corpul în posturi necorespunzătoare, fie că lucrăm multe ore așezați, facem activități repetitive, cărăm obiecte foarte grele, etc.

Activitățile de mai sus – și multe altele – ne obligă să stăm în poziții inconfortabile pentru perioade de lungi de timp. Drept rezultat, mușchii și tendoanele părții superioare a corpului devin rigide și mișcările naturale sunt restricționate, rezultând în tensiunea musculară.

Un alt aspect negativ al activităților care ne mențin în poziții inconfortabile pentru mult timp este că ajungem să ne obișnuim cu ele și, astfel, nu putem corecta pozițiile dăunătoare decât atunci când tensiunea deja a apărut.

2. Executarea incorectă a exercițiilor fizice

Executarea greșită a exercițiilor atunci când facem sport este una dintre cauzele apariției tensiunii inclusiv în zona umerilor și cefei. De aceea, înainte de a învăța greșit diferite exerciții, este nevoie să ne informăm cu atenție sau să cerem sfatul unui antrenor de fitness.

3. Accidentări mai vechi

Orice problemă care ne-a afectat vertebrele, mușchii, ligamentele, nervii și alte țesuturi moi ne poate determina corpul să se adapteze, posibil greșit, la mișcările și pozițiile obișnuite și, prin urmare, să cauzeze probleme în zona umerilor și cefei.

Desigur, aceste probleme pot fi cauzate și de o combinație între cei trei factori majori de mai sus, care se influențează reciproc. Împreună, acești factori pot conduce la probleme mai serioase precum hernia de disc, bursita, și altele.

Pentru a evita aceste probleme, este necesar să reantrenăm corpul să facă mișcările corect și să adopte postura corectă în repaus. Iată ce exerciții pot ajuta în acest sens:

Exercițiul 1
Începe exercițiul întins pe podea, pe lateral. Brațul care atinge podeaua este întins în față. Îndoaie genunchiul de deasupra la 90 de grade, atinge podeaua cu interiorul său, și menține-l în această poziție pe toată durata exercițiului. Ridică brațul de deasupra și, ținându-l drept, atinge-l de cel de pe podea. Apoi, ridică-l și rotește-l în direcția opusă (spre spate), urmărindu-l cu privirea. Repetă această mișcare de 10-12 ori, zilnic, întins atât pe partea dreaptă cât și pe cea stângă.

Exercițiul 2
Întins pe sol, cu genunchii îndoiți și tălpile pe sol, ridică un picior și menține-l în aer. Împingând în piciorul rămas pe sol, ridică-ți șoldurile. Menține spatele, gâtul și fața relaxate și respiră natural. Repetă zilnic, pe ambele părți, 1-2 seturi a câte 10 ridicări fiecare.

Exercițiul 3
Acest exercițiu este cunoscut și ca planșa pe lateral, și poate fi destul de dificil. Execută câte repetări poți, crescând numărul lor pe măsură ce îți crește și anduranța. Stai întins pe o parte, sprijinit în cot și cu corpul drept. Ridică-ți șoldurile de pe podea, și revino în poziția inițială. Pe măsură ce această mișcare devine mai ușor de executat, poți prelungi ridicarea, dar și să îndoi sau să ridici un picior.