✔Noţiunea de fitness este într-o continuă schimbare, pe măsură ce din ce în ce mai mulţi oameni se concentrează pe sănătate şi longevitate, iar tehnologia evoluează.
✔De la începuturile sale ca fenomen global, fitness-ul s-a rezumat la obţinerea unui fizic ideal însă, mai recent, în acest concept au început să fie incluse alte idei ce indică o abordare holistică a sănătăţii.
✔În 2022, fitness-ul se referă la a combina diferite tipuri de exerciţii pentru sănătatea întregului organism şi pentru bunăstarea emoţională, la a pune accent pe socializare atunci când facem sport, dar şi la a utiliza tehnologia disponibilă pentru a ne îndeplini mai uşor obiectivele de fitness.

În aceste vremuri caracterizate de schimbări rapide, fitness-ul nu este o excepţie, evoluând de la an la an. În 2022, programele de fitness vor fi caracterizate de o viziune holistică pronunţată, vor fi infuzate cu tehnologie, şi vor minimiza timpul de obţinere a rezultatelor prin antrenamente scurte şi cât mai eficiente.

Care este cel mai nou exerciţiu sau echipament pe care l-ai adăugat programului tău de fitness? Dacă simţi nevoia de a-ţi reîmprospăta programul de fitness, îţi place să încerci sau pur şi simplu vrei să fii la curent cu ultimele noutăţi, citeşte în continuare pentru a afla care vor fi cele mai populare trenduri în fitness în 2022 şi, cine ştie, poate vei găsi şi inspiraţia pentru a avea un an plin de mişcare şi energie.

1. Abordarea holistică

În 2022, modul în care privim practicarea fitness-ului continuă să se schimbe. În contextul pandemiei COVID-19, mulţi oameni au început să privească exerciţiile fizice ca pe o metodă de a se relaxa şi a scăpa de stres, de a se menţine sănătoşi şi puternici, şi de a se reconecta cu propria persoană. Cu alte cuvinte, fitness-ul a devenit mai mult decât o modalitate de slăbi sau a ne dezvolta musculatura.

În 2022, sănătatea este pe primul loc. Acest lucru se referă atât la sănătatea fizică cât şi la cea psihică şi emoţională. Prin urmare, tot mai mulţi antrenori, medici, nutriţionişti şi chiar influenceri discută despre importanţa alegerii unor exerciţii care să ne facă plăcere, pe care să le combinăm cu o dietă sănătoasă şi echilibrată. Altfel spus, trendul ne indică să ne gândim mai puţin la calorii şi la siluetă şi mai mult la ceea ce ne ajută să evoluăm şi ne face să ne simţim bine cu adevărat.

2. Antrenamentele hibrid

În anii precedenţi, pasionaţii de fitness au înlocuit, în mare parte, mersul la sală cu mişcarea în aer liber sau în confortul propriei case. Multe persoane au început să facă fitness în mod regulat acasă pentru a scăpa de plictiseală şi stres.

În 2022, specialiştii în fitness se aşteaptă ca din ce în ce mai mulţi oameni să se întoarcă la sală căutând, în principal, aspectul social al acestei activităţi. Totodată, există multe persoane care preferă să se antreneze singuri acasă iar antrenorii s-au orientat, la rândul lor, către a crea o varietate de programe virtuale (online) pentru orice nivel de fitness.

În orice caz, unul dintre trendurile importante în 2022 pare să fie antrenamentul hibrid, adică desfăşurat atât la sala de fitness cât şi acasă. În anii precedenţi, sălile de fitness nu erau foarte implicate în mediul virtual însă, odată cu închiderea sălilor şi restricţiile impuse în spaţiile publice, s-au adaptat şi au început să ofere clienţilor şi posibilitatea de a participa la cursuri de fitness online. Chiar dacă în 2022 mulţi oameni se reîntorc la sală, opţiunea antrenamentelor hibrid va rămâne atractivă pentru că este convenabilă.

3. Organizarea unui spaţiu pentru fitness acasă

Pe măsură ce din ce în ce mai mulţi oameni lucrează de acasă, a crescut şi preferinţa pentru a face sport în sufragerie sau într-un spaţiu dedicat din casă. Chiar dacă merg şi la sala de fitness, mulţi oameni simt nevoia să îşi organizeze acasă un spaţiu pentru fitness în care să aibă la îndemână echipamentul şi aparatele de care au nevoie. Limita dintre timpul petrecut lucrând şi timpul liber nu mai este aşa clară atunci când lucrăm de acasă, iar acest fapt este reflectat şi în obiceiurile legate de fitness.

Pentru cei care lucrează de acasă nu mai este un lucru neobişnuit să facă o pauză de la lucru pentru o sesiune rapidă de exerciţii. Însă pentru a avea un antrenament de succes, spaţiul în care fac fitness trebuie să le permită să se mişte liber şi rapid. În plus, oamenii devin tot mai conştienţi de necesitatea investirii în propria sănătate şi bunăstare. Prin urmare, tot mai mulţi îşi cumpără aparate multifuncţionale sau diferite tipuri de echipament pentru acasă şi îşi organizează spaţiul cât mai eficient, iar acest trend va continua şi în 2022.

4. Antrenamentele de forţă

Cu siguranţă, am putea spune că antrenamentele de forţă au fost populare dintotdeauna. Însă mentalitatea predominantă pentru multe persoane a fost că antrenamentele cu greutăţi sunt destinate celor care vor să îşi dezvolte foarte mult musculatura. În plus, a fost foarte răspândită şi ideea conform căreia lucrul cu greutăţi nu este potrivit pentru femei deoarece le-ar contura un aspect fizic masculin.

În anii recenţi, însă, lumea fitness-ului s-a concentrat asupra impactului important pe care antrenamentele de forţă le au asupra sănătăţii, fiind recomandate persoanelor de orice vârstă. Pe lângă faptul că ridicarea greutăţilor ne ajută să fim mai puternici, acest tip de antrenament întăreşte şi oasele şi ajută la prevenirea şi gestionarea diferitelor afecţiuni precum bolile cardiovasculare, diabetul, artrita, boala Parkinson, sindromul metabolic sau chiar depresia. Mai mult, unii specialişti susţin că, prin antrenamentele de forţă, putem obţine efecte similare exerciţiilor cardio intense.

În plus, dacă îţi doreşti un aspect fizic tonifiat, este important de ştiut că ridicarea greutăţilor nu îţi dezvoltă muşchii foarte mult dacă nu urmezi strict programe de exerciţii şi diete specific create pentru acest scop.

5. Antrenamentele scurte

Atunci când se gândesc la antrenamente săptămânale, majoritatea oamenilor se gândesc la a petrece între 45 de minute şi o oră făcând mult efort şi exerciţii complexe.

Însă acest tip de a face mişcare nu este practic, mai ales pentru oamenii ocupaţi, care nu au multă energie pentru a adăuga rutinei lor zilnice un antrenament obositor. Antrenamentele scurte, de 10 minute, efectuate de-a lungul zilei, pot fi la fel de eficiente. În plus, pot aduce un plus de motivaţie, pentru că nu implică atât de mult efort ca o sesiune de o oră, şi oferă şi satisfacţia faptului că am reuşit să facem sport.

În mod ideal, aceste sesiuni scurte vor include atât exerciţii cardio, cât şi exerciţii de forţă şi de mobilitate. Fie că foloseşti greutăţi în pauza de prânz, alergi pe scări sau mergi mai mult pe jos, orice activitate fizică în plus va conta.

6. Mersul pe jos

Cu toate că este un exerciţiu care cere puţin efort fizic, mersul pe jos poate juca un rol important în sănătatea noastră. Chiar şi 10-15 minute de mers pe jos, zilnic, aduce beneficii sănătăţii cardiovasculare.

Pentru că e un mod simplu de a face mişcare, pentru care nu este nevoie de echipament sau aparate speciale, mersul pe jos devine din ce în ce mai popular printre cei ce vor să se menţină în formă. În plus, poate fi o activitate socială alături de familie sau prieteni.

Bineînţeles, pentru un program de exerciţii complet este recomandat ca, pe lângă mersul pe jos, să facem şi exerciţii de mobilitate, cardio, şi de forţă de cel puţin două sau trei ori pe săptămână.

7. Includerea antrenamentelor HIIT în programul de exerciţii

HIIT este un tip de antrenament ce presupune alternarea unor perioade de exerciţiu fizic intens cu pauze scurte sau perioade de exerciţiu cu o intensitate mult mai scăzută. Fiecare secvenţă poate dura de la câteva secunde până la câteva minute, în funcţie de abilitatea celui care le execută.

HIIT este în topul trendurilor fitness de câţiva ani, şi va rămâne astfel şi în 2022. Totodată, din pricina intensităţii mari a antrenamentelor HIIT, poate exista riscul supraantrenării şi accidentării. Pentru a evita o astfel de situaţie, pasionaţii de HIIT sunt sfătuiţi să nu se rezume numai la acest tip de antrenament ci să îl includă, o dată sau de două ori pe săptămână, într-un program mai variat de exerciţii.

De asemenea, este important de reţinut faptul că antrenamentele HIIT pot fi modificate cu uşurinţă pentru a se potrivi aproape oricărui nivel de fitness. Prin urmare, nu este necesar să ne dedicăm unui antrenament HIIT extrem de dificil pentru a putea obţine beneficii printre care se numără îmbunătăţirea circulaţiei şi sănătăţii inimii, normalizarea tensiunii arteriale, arderea unui număr ridicat de calorii şi întărirea oaselor.

8. Stretching-ul

Practicat în sesiuni scurte de 5-10 minute sau ca parte dintr-un antrenament, la finalul acestuia, stretching-ul aduce beneficii atât pentru corp cât şi pentru minte. În 2022, se pune accentul pe exerciţii care ne oferă o stare generală de bunăstare, iar stretching-ul poate contribui la acest obiectiv.

Stretching-ul menţine muşchii puternici şi flexibili, şi avem nevoie de această flexibilitate pentru a ne menţine gama naturală de mişcări. În lipsa acestei flexibilităţi, muşchii nu pot susţine mult efort fizic şi devin chiar incapabili de a efectua anumite mişcări.

Pe termen lung, această limitare ne expune la dureri şi accidentări – de exemplu, dacă stăm mult timp jos, muşchii hamstring sunt afectaţi, ceea ce ne poate afecta abilitatea de a merge fără dureri sau poate conduce la întinderi şi rupturi musculare dacă facem efort intens sau brusc.

Alte beneficii ale practicării stretching-ului, de câteva ori pe săptămână, includ o postură mai bună, îmbunătăţirea performanţei sportive, şi relaxarea minţii.

9. Mai multă tehnologie

Fie că este vorba de brăţări fitness, ceasuri smart sau aplicaţii cu ajutorul cărora se pot monitoriza pulsul, caloriile consumate sau arse, numărul de paşi etc., de îmbrăcăminte sau încălţăminte fitness ce incorporează tehnologie specială sau de alte aparate ce măsoară sau îmbunătăţesc performanţa fizică, tehnologia face parte, acum, din fitness.

Tehnologia de astăzi este suficient de avansată încât să ne permită să colectăm date importante despre sănătatea noastră şi nivelul nostru de activitate fizică. Astfel, putem să ne personalizăm cu adevărat programul de fitness şi stilul de viaţă. Mai mult, ne putem folosi de aceste date pentru a ne menţine concentraţi asupra obiectivelor noastre de fitness sau chiar a lucra cu diverse tipuri de specialişti (medici, antrenori, nutriţionişti, fizioterapeuţi etc.) pentru a duce un stil de viaţă mai sănătos.

10. Mişcarea în aer liber

Mişcarea în aer liber a fost populară dintotdeauna, însă am putea spune că a devenit o opţiune mai atrăgătoare odată cu închiderea sălilor de fitness şi restricţiile impuse în anii recenţi.

Când ne gândim la a face sport în aer liber, mulţi dintre noi ne gândim la plimbări sau alergat. Însă, la fel de bine, putem face HIIT într-un parc sau pur şi simplu câteva exerciţii cu greutatea corporală precum genuflexiuni, fandări sau chiar flotări. Pentru mai multă varietate, unele persoane au început să facă sport în aer liber alături de familie, să îşi plimbe câinele în timp ce folosesc o bicicletă, să se alăture grupurilor de fitness în aer liber, sau să meargă regulat pe munte. Există suficiente opţiuni pentru toate preferinţele, iar pe lângă toate beneficiile fizice pe care le oferă, mişcarea în natură este şi o metodă bună de a ne deconecta de la rutina zilnică.

11. Fitness-ul orientat către sănătate şi inclusivitate

În 2022, modul în care este abordat fitness-ul încă din anii anteriori indică o schimbare importantă de mentalitate de la fitness-ul practicat ocazional, cu scopul de a pierde în greutate (de exemplu, trendul corpului „ideal” pentru vară şi mersul la plajă) la fitness ca stil de viaţă.

Focusul din ce în ce mai multor oameni nu mai este aspectul fizic, ci obţinerea unui organism sănătos, îmbunătăţirea stării mentale şi emoţionale, şi asigurarea longevităţii.

Prin urmare, şi industria fitness va pune mai mult accentul pe psihologia pasionaţilor de fitness, oferindu-le soluţii pe termen lung, care să îi menţină motivaţi şi disciplinaţi. Acest lucru se datorează şi recunoaşterii faptului că, deşi un stil de viaţă activ are multiple beneficii, mulţi oameni simt că a face sport este o provocare. Motivele sunt multiple, de la lipsa motivaţiei la lipsa informaţiei pentru crearea unui program de fitness special, necesar celor cu anumite afecţiuni, la lipsa timpului disponibil pe care să îl dedice unui program regulat de exerciţii.

Prin urmare, este de aşteptat ca sălile de fitness şi antrenorii să creeze, în 2022, programe de exerciţii cât mai diversificate, adaptate nevoilor clienţilor lor, dar şi cât mai uşor de inclus într-un stil de viaţă în care timpul pentru fitness este limitat.