✔În aceste timpuri în care suntem din ce în ce mai ocupați, fitness-ul nu este, din păcate, o prioritate întotdeauna.
✔Indiferent care sunt motivele pentru care renunți la sport, este important să știi care sunt efectele acestei decizii, și cât va dura până să le observi.

Fie că îți dorești să pleci în vacanță, ai un program încărcat la serviciu, sau trebuie să te recuperezi după o accidentare, există tot felul de motive pentru care ai putea fi nevoit să iei o pauză mai lungă de la antrenamentele regulate.

Însă, indiferent care ar fi motivul, este bine să fii informat despre cât de rapid îți poți pierde condiția fizică. Acest fenomen, cunoscut sub numele de „decondiționare”, se referă la pierderea adaptărilor fizice apărute în urma supunerii organismului la efort.

Din păcate, progresul pe care l-am obținut în multe luni de antrenamente se poate pierde destul de rapid, mai ales când vine vorba de VO2max și fitness-ul cardiorespirator. Iată câteva lucruri esențiale pe care trebuie să le știi despre acest proces:

1. VO2max scade rapid

Scăderea VO2max (capacitatea aerobă maximă, sau nivelul cel mai ridicat al consumului de oxigen atins în timpul efortului fizic intens) începe deja la 2-4 săptămâni de la întreruperea antrenamentelor. Începătorii vor observa un declin mai limitat al nivelului VO2max, în timp ce persoanele cu un nivel ridicat de fitness pot experimenta o pierdere de până la 20% din VO2max după o perioadă mai îndelungată de inactivitate.

2. Pierdem masa musculară

În timpul unei perioade prelungite de repaus vom pierde și din masa musculară, începând cu 2-3 săptămâni după oprirea antrenamentelor regulate. De ce? În lipsa efortului fizic, organismul nostru nu are niciun motiv să construiască masa musculară. În timp, se va întoarce la o stare în care mușchii sunt adaptați la nivelul scăzut de efort fizic pe care îl depunem.

Forța fizică poate fi menținută puțin mai mult timp însă și aceasta începe să scadă, gradual, după aproximativ o lună. Bineînțeles, aceste perioade se pot prelungi când menținem un stil de viață activ chiar dacă nu ne mai antrenăm la același nivel ca înainte.

3. Cu cât ești mai în formă, cu atât îți vei reveni mai rapid

Chiar dacă ne putem pierde destul de rapid forma fizică, vestea bună este că va dura mai puțin să îți revii dacă erai într-o formă bună când ai intrat în perioada de repaus. Asta înseamnă că nu va dura luni sau ani să recâștigi progresul pentru care ai muncit anterior – corpul tău se va adapta din nou la efort destul de rapid.

Dacă ești începător într-ale fitness-ului, progresul după o perioadă de repaus va fi mai lent, însă de aceea este important să nu devii complet sedentar.

4. Odihna moderată este esențială

Pierderea fitness-ului este un proces complex ce depinde, în mare parte, de factori individuali precum frecvența antrenamentelor, nivelul de fitness curent, diverși factori ce țin de stilul de viață, precum și de factori genetici.

Primul lucru de reținut este că nu trebuie să ne ferim de odihnă și recuperare pentru a evita pierderea nivelului de fitness curent. Odihna este esențială pentru recuperarea fizică și creșterea performanței. Însă această perioadă de odihnă nu trebuie să se prelungească mai mult de câteva zile – în caz contrar, fitness-ul tău cardiorespirator va începe să intre, progresiv, în declin.

5. Intensitatea exercițiilor contează

Așa cum am sugerat mai sus, în timpul oricărei perioade de repaus de la antrenamentele obișnuite orice exercițiu fizic este binevenit pentru a ne menține în formă fizică bună. Chiar dacă am renunțat la antrenamente, dacă condiția fizică ne permite, putem în continuare să alegem să mergem mai mult pe jos, să urcăm scările în loc să luăm liftul, să mergem pe bicicletă etc.

Cu toate acestea, este bine de știut că intensitatea exercițiilor este cel mai important factor când vine vorba de menținerea fitness-ului aerobic. Dacă este necesar să reducem din volumul de exerciții efectuat, însă putem face sport, în continuare, pentru perioade scurte la o intensitate ridicată, acest lucru ne va ajuta să ne menținem forma fizică.